Vilken är den bästa laddboxen till elbil?

Det ökade intresset för laddboxar har medfört att marknaden vuxit rejält de sista åren. Det finns idag en uppsjö av olika märken och laddboxar med olika egenskaper. Vilken är då den bästa laddboxen till en elbil? När en marknad växer så här fort tillkommer det ständigt nya aktörer och det pågår en kamp om konsumenternas gunst just nu.

För dig som konsument innebär det att valmöjligheterna är fler än någonsin och att priserna på laddboxar hålls nere. Men ett stort intresse lockar även till sig en del mindre seriösa aktörer, vilka inte alltid håller vad de lovar och som i värsta fall kan vara direkt skadligt för både elbil och hem. Således är en naturlig frågeställning: Vilken är egentligen den bästa laddboxen?

Ett bra sätt att få koll på vad det finns för olika laddboxar och vilka egenskaper som finns att tillgå, är att ta del av olika konsumenttester. Nedan har vi samlat några av de mest aktuella testerna som du kan vinna både tid och pengar på att ta del av.

Tips! Du bör också börja med att titta på vilka förutsättningar du har hemma för din elbilsladdning. Eltrenders guide till laddbox hemma  går igenom det mesta av det du behöver veta innan du väljer laddbox.

Konsumenttester av laddboxar

I takt med att intresset för en egen laddbox hemma växer, så görs det också allt fler konsumenttester av laddboxar. Det kan vara klokt att investera lite tid i att undersöka marknaden och vad olika tester visar, innan du bestämmer dig för vilken modell du vill installera hemma hos dig.

Laddsmarts test

Elbilsladdningsportalen laddsmart.se var tidigt ute med att lansera en genomgång på temat bästa laddbox, och ny alldeles nyligen har Laddsmart publicerat ett eget djupgående test (Laddsmarts bäst-i-test av laddboxar). När eltrender.se blir underrättade om nyheten informerar Laddsmart också att de har som avsikt att kontinuerligt uppdatera och utveckla konceptet, vilket även inkluderar en sammanställning av tester från tredje part, inhemska såväl som utländska.

I det egna testet som Laddsmart utfört för första kvartalet 2022 hittar vi tre laddboxar i toppen.

Bäst i test blev laddboxen Easee Home 22 kW, som var ensam om att kamma hem högsta betyg.

Easee Home 22 kW ansågs vara den mest prisvärda laddboxen och fick alltså högsta betyg, 5 av 5, genom att bli belönad med högsta betyg i nästan alla testkategorier.

På andra plats i Laddsmarts test finner vi Wallbox Pulsar Plus 22 kW med betyg 4,5 av 5. Wallbox kompakta storlek och funktionalitet lyfts särskilt fram, samt att den numera även har en funktion för solcellsladdning.

Bronsplatsen intogs av Zappi V2 22 kW. Den här laddaren anses extra lämplig för dig som har solceller, då laddboxen har smidiga lägen för optimerad laddning – från egenproducerad el till köpt el från elnätet. Zappi V2 kammade hem 4 av 5 poäng.

Läs även: Så fungerar det gröna skatteavdraget grön teknik!
På andra plats i Laddsmarts test finner vi Wallbox Pulsar Plus 22 kW med betyg 4,5 av 5

ADAC Konsumenttest

Ett europeiskt land där elbilen verkligen vunnit mark är Tyskland och det är idag en jättemarknad för både elbilar och laddboxar. I Tyskland finns ADAC (Tysklands motsvarighet till Motormännen) och deras konsumenttester av laddboxar anses allmänt vara av högsta klass. Något som märks tydligt när söker information på nätet.

Det bästa med ADACs tester är att de verkligen går igenom de olika laddboxarna på djupet och tittar på flera olika tekniska aspekter när de gör sina bedömningar. För den som inte är hemma på tyska facktermer så finns deras tester översatta till svenska på Laddsmart.se

En sak att ha med sig när man tittar på ADACs tester är att den tyska betygsskalan är den motsatta till vad vi i Sverige är vana vid. I Tyskland är alltså 1 bäst, och 5 sämst.

Aftonbladets konsumenttest av bästa laddboxen

I Sverige har bl.a Aftonbladet gjort ett omfattande konsumenttest av laddboxar, där de testade de nio populäraste modellerna i Sverige.

Även om deras test inte är lika genomgående som ADAC, så kan du ändå få en snabb överblick kring några av de mest sålda modellernas för- och nackdelar. Testvinnare hos Aftonbladet blev liksom i Laddsmarts test Easee Home 22 kW. Tvåa blev den portabla laddboxen CTEK Njord Go och trea DEFA e-range IQ.

Var finns Råd & Rön och Motormännens tester?

Man kan fråga sig var Råd & Rön och Motormännens tester av laddboxar finns. Här har man inte riktigt hängt med i den snabba omställningen känns det som. Både Råd & Rön och Motormännen saknar idag tester av laddboxar. Det är nog dock bara en tidsfråga innan de dyker upp, för intresset för laddboxar har aldrig varit större än vad det är idag. Lite förvånande är det dock få att två så starka konsumentorganisationer ännu inte kommit till skott, för Sverige har ju verkligen hoppat på den snabba omställningen till en elektrifierad bilism. Vi är ett av de länder i världen där omställningen går snabbast.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version