Historiskt höga priser på fossila bränslen samtidigt som elbilsförsäljningen slår nya rekord
Historiskt höga priser på fossila bränslen samtidigt som elbilsförsäljningen slår nya rekord – ett tydligt samband eller bara en tillfällighet? Vad som är tydligt är att politiska beslut påverkar svenskarnas köpbeteende. Och att konsumenterna förtjänar tydliga besked på vad som händer i framtiden.
– Bilbranschen idag välkomnar satsningar på en fossilfri mobilitet, säger Anders Östberg på MRF. Vi ser att i framtiden går hållbarhet och bilkörning hand i hand, det kommer inte att finnas en konflikt mellan de två.
Men vi är inte där än. För att motverka ökade ojämlikheter mellan stad och landsbygd eller mellan personer som har möjlighet att ladda elbilen vid egna villan och de som bor utan den möjligheten måste samhället kunna erbjuda möjligheter till att alla som vill ska kunna använda sin bil.
För dem som kanske arbetar skift när kollektivtrafiken inte är ett alternativ, eller till dem som har flera barn som behöver lämnas och hämtas på olika aktiviteter måste vardagen också fungera. Att en tank bensin eller diesel nu kostar ungefär 200 kronor mer än i vintras påverkar såklart människors vardag.
Samtidigt är moderna bilar bättre klimatanpassade, i snitt minskade koldioxidutsläppen från nya personbilar i Sverige med 38 procent under perioden 2005-2019. Det är mer än EU-snittet, som ligger på 24 procent under samma period. Utvecklingen går framåt med stormsteg vilket behövs lyftas fram i debatten när dieseln snart kanske kostar 20 kronor litern.
Bygg fler publika laddstationer
Men trenden är tydlig, bilköparen idag vill gärna ha ett laddbart fordon. Runt hälften av försäljningen av bilar i Sverige är idag elbilar, trots oklarheter runt elkapacitet och laddmöjligheter.
– Nu måste politiker och makthavare visa att de menar allvar, fortsätter Anders Östberg. Har man möjlighet att köpa ett laddbart fordon måste det finnas en infrastruktur för att ladda dessa – när det behövs, där det behövs. Idag finns det en (1) publik laddplats på 100 elbilar i Sverige. Det kan bli trångt med andra ord. Bygg fler publika laddstationer, gärna med snabbladdare och anpassa lagstiftningen för ett ökat behov av laddning av fordon, exempelvis ge samfälligheter rätt att sätta upp laddstolpar inom förrättningen.
MRF ser fram emot ett valår 2022 där debatten rörande klimatet och infrastruktur lyfts högre upp på agendan. Väljarna kommer att ha frågor, det gäller för politikerna att de har svaren.