Optimerad elbilsladdning hemma
Att ladda en elbil hemma kan verka enkelt, men det finns tekniska aspekter som kan förbättra upplevelsen och säkerställa att ditt hem inte överbelastas. En av dessa aspekter är lastbalansering. Men vad innebär det egentligen, och varför är det viktigt?
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering är en funktion som gör att laddboxens strömförbrukning anpassas till den övriga förbrukningen i fastigheten, med syftet att inte överbelasta huvudsäkringen. Med lastbalansering behöver du alltså inte oroa dig för att en propp ska gå när du laddar din elbil. Istället för att en apparat drar all ström, fördelas strömmen jämnt mellan dem.
Varför är lastbalansering viktigt?
När du laddar din elbil, drar den en betydande mängd ström under en längre tid. Om du samtidigt använder andra stora elektriska apparater i ditt hem, som en ugn, torkskåp eller en tvättmaskin, kan detta leda till att ditt hem överbelastas. Med lastbalansering kan du säkerställa att din bil laddas effektivt utan att riskera att säkringarna går. Ofta går det att lägga till lastbalansering när du beställer din laddbox, så att du kan ladda med maxeffekt utan att oroa dig för säkringarna. Hör med din leverantör inför att du ska köpa laddbox.
Hur fungerar lastbalansering?
Det finns tre huvudtyper av lastbalansering: dynamisk, statisk och manuell.
- Dynamisk lastbalansering: Denna typ av balansering anpassar laddboxens effekt utefter hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. Genom att alltid anpassa sig utefter hur den övriga förbrukningen i fastigheten ser ut säkerställer dynamisk lastbalansering att huvudsäkringen aldrig överbelastas.
- Statisk lastbalansering: Används på platser där man har flertalet laddstationer installerade, exempelvis på publika laddstationer eller intill bostadsrättsföreningar som har laddstolpar. Varje laddstolpe tilldelats en maxeffekt som inte går att överskrida.
- Manuell lastbalansering: I vissa laddboxar kan du själv ställa in effekten via en tillhörande app. Detta innebär att du exempelvis kan välja att ha högre effekt på natten då inte så mycket elektronik används och lägre effekt under dagen då förbrukningen är högre.
När behövs lastbalansering?
Om du har en huvudsäkring under 32A, eller om du har flera stora elektriska apparater och planerar att ladda din bil regelbundet, bör du överväga lastbalansering. Detta kommer inte bara att förbättra din laddupplevelse utan också skydda ditt hem från överbelastning.
Lastbalansering med solceller
För de som har eller överväger solceller kan lastbalansering vara särskilt fördelaktigt. Med rätt utrustning kan din laddbox känna av överskottet från dina solceller och använda den extra energin för att ladda din bil.
Läs även: Allt fler företag och privatpersoner väljer att installera solceller |
Kostnad och installation
Lastbalansering är oftast en tilläggstjänst när du installerar din laddbox och du kan räkna med att det kostar mellan 5 000 – 10 000 kronor. Kostnaden för att installera lastbalansering till din laddbox går att reducera med 50% genom att nyttja avdraget för grön teknik. Vanligtvis installeras lastbalansering genom att först montera en extra energimätare intill husets inkommande elcentral. Därefter ansluts laddboxen och elcentralen med en ethernetkabel, vilket möjliggör att dessa kan prata med varann med hjälp utav modbus kommunikation.
Topp 3 bästa laddboxarna
Att tänka på!
Lastbalansering är en viktig aspekt av elbilsladdning hemma. Det skyddar ditt hem från överbelastning, optimerar din laddupplevelse och kan även integreras med andra system som solceller. Om du överväger att skaffa en laddbox eller redan har en, bör du undersöka fördelarna med lastbalansering för att säkerställa en smidig och effektiv laddningsprocess. Vi rekommenderar att du läser denna artikel om installation av laddstation innan du kontaktar installatör eller funderar på att göra någon installation själv.