1 500 färgglada solcellsmoduler i Mölnlycke Fabriker
Den 1 oktober står Wallenstams färgglada garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden redo att tas i bruk i Mölnlycke Fabriker. För alla boende och besökare i det växande området kommer garaget att fungera som den centrala parkeringsplatsen. Utöver en färgglad exteriör producerar solcellsmodulerna i fasaden energi för garagets belysning och laddstolpar, dessutom genereras förnybar energi ut på elnätet.
Det är bolag inom Soltechkoncernen som ligger bakom konstruktionen av den nästan 900 kvadratmeter stora färgglada solcellsfasaden som skiftar i blått, terrakottarött, grönt och orange.
– Vi är både glada och stolta över resultatet. Solcellsfasaden passar väl in i en stadsbild och miljö där vi vill lyfta fram hållbarhet i alla led. Utöver en färgglad och trivsam parkeringsmiljö ser vi också fram emot att kunna använda grön energi direkt från solen i vårt garage, säger Marina Fritsche, vice vd och regionchef på Wallenstam.
I Mölnlycke Fabriker har färg och form över tid varit en central del i området. Textilkonstnären Viola Gråsten som arbetade för Mölnlycke Fabriker från mitten av 1900-talet var internationellt erkänd för sina färgglada mönsterkollektioner. Solcellsfasaden tar nu vid för att representera områdets koppling till kreativa mönster och färgglada inslag samtidigt som den genererar närproducerad grön energi.
– Det känns fantastiskt roligt att solcellsfasaden i Mölnlycke Fabriker nu är redo att tas i bruk. Teamet på Fasadsystem och våra systerbolag i Soltechkoncernen har gjort sitt yttersta för att tillsammans med Liljewalls Arkitekter skapa en solcellsfasad som gjuter samman grön teknik, funktion och design. Installationen är ett lysande exempel på hur framtidens fastigheter både kan bidra till en visuellt tilltalande stadsupplevelse men också bidra till den gröna omställningen, säger Kristoffer Göransson, Teknisk chef och projektledare på Fasadsystem som ingår i Soltechkoncernen.
– Installation av solcellsmoduler ligger väl i linje med vårt klimatmål att minska CO2-utsläppen från fastigheternas energianvändning. Ett hållbart initiativ, vilket i Mölnlycke Fabriker kombineras med en mycket tilltalande arkitektur, som avlastar elnätet och samtidigt minskar vårt behov att köpa energi, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef.